BANDEN

bandenWe krijgen vaak vragen over welke banden geschikt zijn voor op de baan. Ook zien we vaak renners die banden op een fiets hebben liggen die minder geschikt zijn en een groter gevaar vormen op ongelukken door wegglijden.
Als je naar een training komt met banden die de trainer gevaarlijk acht kun je niet rijden. Huur voor die training dan een fiets en kom de volgende keer met nieuwe banden.

goedebandenDe beste draadbanden voor op de baan in Amsterdam zijn soepele banden met relatief zacht rubber en een diamant profiel. Goede voorbeelden hiervan zijn de Gommitalia Targa K (die ook op onze huurfietsen zitten) of de Veloflex corsa.
De Deda RS corsa is ook zeer geschikt maar helaas niet of moeilijk verkrijgbaar, het alternatief hiervoor zijn de genoemde Gommitalia’s en Veloflex banden.
Vittoria corsa evo CS werkt ook, alleen zijn de ervaringen met de genoemde types Gommitalia, Veloflex en Deda beter.
Op de foto zie je de besproken banden. Klik erop voor een grotere versie.

Nieuwe banden moet je heel goed schoonmaken voor gebruik! Ze komen vaak met een venijnig laagje siliconen uit de mal en dat is glad. Maak nieuwe banden goed schoon met schuurpapier en azijn. Hoor je ze piepen als je het beton op draait dan zijn ze niet goed schoon en dus glad.

Kom je met je eigen fiets zorg voor goede banden. Dit is veilig voor jouw en je mederijders en voorkomt dat je als nog een fiets moet huren.
Vervang je buiten én binnen banden 1x per jaar als je veel rijdt en elke 2 jaar als je minder vaak rijdt.

Voor tubes geldt het zelfde: soepele banden met relatief zacht rubber en een diamant profiel. Goede tubes zijn Vittoria pista evo CS (diamantprofiel), de Swalbe TT of de Veloflex Criterium.
De Continental Sonderklasse was fantastisch, de oude versie althans, sinds de update hebben wij er zeer slechte ervaringen mee.
Het is best lastig om aan goede baantubes te komen.  De Veloflex die erg goed is in de draadversie is nu ook op de markt als tubeversie als Criterium en een hele goede veilige en duurzame optie.
Zorg er voor dat je tubes goed gekit zijn (met lijm!!!) door een ervaren mechanieker.
De vuistregel is dat slicks niet geschikt zijn en dat een bredere band meer grip heeft. Zorg dat de band minimaal 23mm is.

Neem voor meer vragen over banden en materiaal contact op met de trainer.